ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Προϊόντα, με ημερομηνία λήξεως ! ...

Όσο πιο... φρέσκα είναι, τόσο καλύτερα λειτουργούν.
Ο χρόνος τα φθείρει.
Έτσι μετά από τρία ή το πολύ από τέσσερα χρόνια ζωής είναι ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΧΡΗΣΤΑ,
έστω και αν έχουν διανύσει ελάχιστα χιλιόμετρα.

Πότε ελέγξατε τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας για τελευταία φορά;
Πριν πόσα χρόνια τα τοποθετήσατε;
Σας προσφέρουν ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ή είναι πια ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ, ΦΘΑΡΜΕΝΑ, ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ και χρειάζονται αντικατάσταση ;


ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ .
Οι παράγοντες που καθορίζουν τη συχνότητα αντικατάστασης των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, είναι τα διανυόμενα χιλιόμετρα, η κατάσταση των δρόμων, ο τρόπος οδήγησης, η συντήρηση του αυτοκινήτου μα πάνω απ’ όλα ο χρόνος που τα φθείρει συνεχώς από τη μέρα που θα κατασκευαστούν, κάνοντας τα μετά από τρία ή το πολύ τέσσερα χρόνια πρακτικά άχρηστα έστω και αν έχουν διανύσει ελάχιστα χιλιόμετρα. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι τα λάστιχα των αυτοκινήτων χρειάζονται αλλαγή κατά μέσο όρο κάθε 60.000 χιλιόμετρα, ή κάθε 4 χρόνια.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ .
Ο έλεγχος των ελαστικών του αυτοκινήτου, μπορεί να γίνει απλά και γρήγορα. Τα κύρια σημεία επιθεώρησης είναι τρία. Το πρώτο είναι Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. Για να τη βρείτε, θα αναζητήσετε στα πλαϊνά τοιχώματα του ελαστικού τα αρχικά DOT (Department of Transportation). Ακολουθεί μια σειρά από γράμματα και αριθμούς, από τους οποίους ο τελευταίος τετραψήφιος φανερώνει τη βδομάδα και το έτος κατασκευής. Για παράδειγμα: DOT FUPS A92 3407. O αριθμός που σας ενδιαφέρει, είναι ο 3407. Τα δύο πρώτα ψηφία προσδιορίζουν την εβδομάδα (34η δηλαδή μήνας Σεπτέμβριος) και τα δύο τελευταία το έτος (07 δηλαδή 2007). Αν τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας είναι ακόμη... φρέσκα, τότε ελέγξτε το ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΕΛΜΑΤΟΣ. Δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 3 m.m. για να μπορεί να αποχετεύει ικανοποιητική ποσότητα νερού, ώστε να διατηρείται η συνεχής επαφή του ελαστικού με το δρόμο. Τέλος, ελέγξτε τα ΠΛΑΪΝΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ. Δεν πρέπει να έχουν χτυπήματα, σκισίματα, ή άλλα σημάδια έντονων καταπονήσεων.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ . Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας χρειάζονται αντικατάσταση, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, πέρα από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας, τις δυνατότητες του αυτοκινήτου. Διάσταση, χιλιομετρική απόδοση, δείκτης ταχύτητας και ημερομηνία κατασκευής, είναι στοιχεία που πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά, για να επιλέξετε τα κατάλληλα λάστιχα για το αυτοκίνητό σας .

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ, επηρεάζει άμεσα την συμπεριφορά του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα στο βρεγμένο δρόμο. Επηρεάζει ακόμη, την άνεση και την κατανάλωση. Πολλοί οδηγοί επιλέγουν φαρδύτερα λάστιχα από αυτά που είχε τοποθετήσει ο κατασκευαστής. Αυτό δεν είναι πάντα σωστό. Αποφύγετε τις υπερβολές και θυμηθείτε ότι τα φαρδύτερα δεν είναι πάντα τα καλύτερα.

Η ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ . Ανάλογα με την χρήση του αυτοκινήτου σας, μπορείτε να επιλέξετε λάστιχα που αντέχουν στα πολλά χιλιόμετρα, ή άλλα με καλύτερο «κράτημα», αλλά με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ . Επιλέξτε σωστά για οικονομία και ασφάλεια. Για παράδειγμα μη τοποθετήσετε λάστιχα με δείκτη ταχύτητας «V», σε αυτοκίνητο που η τελική του ταχύτητα δεν ξεπερνάει τα 170 χλμ/ώρα. Είναι σπατάλη χρημάτων γιατί δεν θα μπορέσετε εκμεταλλευθείτε τις δυνατότητες τους. Αντίθετα, μη τοποθετήσετε λάστιχα με δείκτη ταχύτητας «R» σε αυτοκίνητο που η τελική του ταχύτητα εύκολα ξεπερνά τα 180 χλμ/ώρα. Κάποια στιγμή, η επιλογή αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Τέλος, πριν τοποθετηθούν τα λάστιχα που επιλέξατε, ζητήστε να δείτε , την ημερομηνία κατασκευής.

ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ . Μετά την τοποθέτηση, για τα πρώτα 200-300 χιλιόμετρα, μη πιέζετε τα λάστιχα και αποφύγετε τις πολύ υψηλές ταχύτητες. Κατά την υπόλοιπη διάρκεια της ζωής τους να αποφεύγετε τις βίαιες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις και φυσικά μακριά από λακκούβες και πεζοδρόμια. Ελέγχετε τακτικά τη πίεση! Αν είναι δυνατό κάθε εβδομάδα. Προσοχή! Πρόβλημα στο σύστημα ανάρτησης ή στο σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου, μπορεί να φθείρει τα λάστιχα σε ελάχιστα χιλιόμετρα. Τέλος, καλό είναι να γίνεται «σταύρωμα» και ζυγοστάθμιση κάθε 10.000 - 15.000 χιλιόμετρα.